Visning: Avtryckaren - 150 år av polisfotografi

Genom polisens kameralins kan eleverna följa hur synen på brottslighet förändrats genom historien. Från polisens första förbrytarbilder via kända brottsfall tar vi oss fram till dagens digitala övervakning.

  • Avtryckaren 3 1170x780.jpg
  • Avtryckaren 1170 x780
  • Avtryckaren 5 1170x780.jpg
  • tatuerade
1/4

Målgrupp: Åk 7-9 och gymnasium

I Avtryckaren kan du ta del av människoöden från det sena 1800-talet och framåt. Vi möter personer som av olika anledningar har hamnat framför polisens kamera. Gå nära och titta på deras ansikten, frisyrer och kläder. Vad är det förutom tiden som skiljer dem från oss?

Under visningen får eleverna komma nära historien. Hur har synen på brottslighet förändrats genom tiderna?  Vilka fotograferade polisen förr? Kunde det varit du? I Avtryckaren möter vi migranter i det tidiga 1900-talet, kvinnor som brutit mot lösdriverilagen och tvingats till tvångsarbete och fattiga barn som stulit en bit bröd för att överleva.

Avtryckaren handlar om de första polisfotografierna, och några av våra mest kända kriminalfall som Salaligan och Norrmalmstorgsdramat, men också om hur film och bilder används i dag.

Tid: 1 timme. Pris: 400 kr.

Avtryckaren 3 1170x780.jpg