Polismuseets samlingar

I Polismuseets samlingar finns mer än 10 000 föremål och omkring 6 000 fotografier. Vissa föremål är flera hundra år gamla, andra är från vår tid. Oavsett ålder bidrar vart och ett av dem till att berätta polisens historia.

Bild 1/2
Keps och tröja från gärningsmannen som mördade utrikesminister Anna Lindh.
Kepsen från minister Anna Lindhs mördare. Bild: Noomi Riedel
Bild 1/2
PassaruniformenLiljensparres_ämbetsstav
Henrik Liljensparres tjänstestav från år 1776. Henrik Liljensparre var Stockholms förste polismästare. Bild: Noomi Riedel

De föremål som finns i samlingarna kan delas in i två kategorier: Föremål från olika brottsutredningar och polisens utrustning.

Polismuseets samlingar har en gång varit en studiesamling för poliser. Därför har vi många föremål från gamla brottsutredningar. De är hämtade från olika sorters brott som förfalskning av pengar och konst, stöld, bedrägeri, mord och andra våldsbrott.

I utställningen Brottsspår finns föremål från kända brott, till exempel avgasröret som användes som ljuddämpare i ett av morden i Knutby samt kepsen från ministern Anna Lindhs mördare.

Utställningen visar även kriminalteknisk utrustning, som polisen använt eller använder för att säkra spår vid brottsplatser.

Utställningen Brottsspår

Från skärmmössa till tung utrustning

Uniformen, pistolen och polisbilen – de är alla delar av polisens utrustning. Vad som ingått i polisens utrustning har varierat, beroende på tid, status och tjänstgöringsområde.

Fjärdingsmannen, som fanns på landsbygden under första delen av 1900-talet, gick från att vara privat till att vara polis bara genom att ta på sig sin skärmmössa. Poliserna i Nationella insatsstyrkan bär en utrustning som väger 30 kilo.

Fordon

En viktig del i polisens utrustning är de fordon som används. Polismuseet har cirka 50 polisfordon, däribland en Porsche, en volkswagen "Bubbla" och flera polismotorcyklar. 

Polisens fordonssamling

Fotografi

Fotografier har mycket att berätta. Polismuseet har omkring 6 000 fotografier, allt ifrån gamla signalementsfoton till bilder på polisfordon, uniformer och dokumentationer av brottsplatser.

Bildmaterialet som finns spänner över olika tider och många delar av polisens verksamhet.

Vissa föremål lånas ut

Polismuseets stora samling av föremål gör att vi tydligare kan förstå hur det var att vara polis och brottsling förr. För Polismuseet är det viktigt att kunna berätta polisens historia genom att visa föremål som polisen har använt.