Norrmalmstorgsdramat

En sommardag i augusti 1973 blev fyra personer som jobbade på Kreditbanken på Norrmalmstorg tagna som gisslan av en bankrånare. Dramat innebar en stor polisinsats och pågick under fem dagar. Händelsen fick stor uppmärksamhet i media.

Bild 1/2
Föremål från Norrmalmstorgsdramat
Föremål från Norrmalmstorgsdramat visas i utställningen Avtryckaren.
Bild 1/2
Norrmalmstorgsdramatutställningsvyvy.png

Torsdagen den 23 augusti 1973, klockan 10.03 går en maskerad och k-pistbeväpnad man in på Kreditbanken vid Norrmalmstorg. Han uppträder hotfullt, avlossar en k-pistsalva ut i banklokalen och uppmanar på engelska personalen att lägga sig på golvet.

Han väljer ut sin gisslan, tre kvinnor och en man, samtliga personal på banken. En banktjänsteman lyckas larma polisen och alla tillgängliga polisbilar kallas till platsen. Norrmalmstorg spärras av och några polismän lyckas ta sig in i banken. En av dessa får kontakt med rånaren som upptäcker att han är beväpnad. Polismannen blir beskjuten och träffas av ett skott i handen.

Polismuseet film om Norrmalmstorgsdramat

Inför 50- årsdagarna av gisslandramat den 23 till 28 augusti 2023 har Polismuseet grävt i arkiven för att få fram föremål som tidigare inte nått allmänheten så som tårgas, karta och klädhängare. Resultaten av arbetet presenteras i denna film som lyfter polisernas ibland kreativa arbetsmetoder under de riskfyllda dagarna.

Norrmalmstorgsdramat

Rånaren ställer krav

Rånaren framför sina krav på engelska. Han kräver att få lämna banklokalen tillsammans med Clark Olofsson, en känd svensk förbrytare, som då var intagen på fångvårdsanstalten i Norrköping. Han kräver också att få tre miljoner kronor i svensk och utländsk valuta samt en fulltankad snabb bil. Dessutom kräver han att få två pistoler som, enligt rånaren, kommer vara lättare att hantera vid flykten än k-pisten.

Uttröttningstaktik används

Regeringen beslutar att Clark Olofsson ska hämtas från Norrköping och vid fyratiden samma dag kommer han till banken. En fulltankad Ford Mustang ställs utanför Kreditbanken, enligt de önskemål om en flyktbil som rånaren ställt. Polisens strategi är att förhandla med rånaren för att vinna tid och försöka trötta ut honom, men förhandlingarna går dåligt. Rånaren blir hotfull mot gisslan och polisen tvingas att tillmötesgå honom och skickar ned Clark Olofsson i banklokalen. Efter det blir läget i banken lugnare.

I samråd med en psykiater beslutar polisen att fortsätta på den inslagna linjen att vinna tid. Inte förrän på fredagskvällen, den 24 augusti, får polisen veta rånarens identitet när han demaskerar sig. Han är svensk och heter Janne Olsson.

Alla stängs in i valvet

Rånaren ringer upp statsminister Olof Palme från en telefon i valvet och säger att han tänker döda en kvinna ur gisslan om inte Palme inom en minut utlovar fri lejd med gisslan. Rånaren sätter dock inte sitt hot i verket. Natten till lördagen lyckas polisen stänga dörren till bankvalvet där rånaren tillsammans med Olofsson och gisslan ligger och sover. Samtliga är nu instängda inne i valvet.

Polisen borrar hål i valvtaket

Polisen beslutar att använda tårgas för att få ut gisslan och gärningsmännen. Vid 21-tiden på söndagskvällen börjar man därför borra sig genom det 65 cm tjocka armerade betongtaket. Tanken är att kunna spruta in tårgas och genom borrhålen säkra en jämn spridning av gasen.

Från valvet sätter rånaren stopp för borrningarna genom att placera en sprängladdning som förstör borrhylsan och slår ut elektriciteten. När man börjar borra en gång till ringer rånaren till polisen och berättar att han har lagt strypsnaror runt halsen på gisslan och bundit upp dem i kassafackens handtag.

Gisslan fritas

På måndagskvällen kan polisen sänka ner en kamera i valvet för att få en bild av situationen där. Ett foto visar att den inre valvdörren har blockerats och ett annat bekräftar det hot som rånaren framfört om de upphängda strypsnarorna. Möjligheten att fotografera i valvet fanns tack vare en konstruktion som en medarbetare på Rikspolisstyrelsens fotolaboratorium hade gjort. Konstruktionen innebar att utlösningsanordningen för kameran kunde sänkas ned i valvet utan att fotografen själv blev exponerad.

Några timmar senare får polisen bekräftat att det var rätt gjort att vara mycket försiktig i sitt arbete. En polisman träffas av en k-pistkula som avlossas genom ett av borrhålen. Kulan går igenom polismannens hand och stannar i kinden. Som genom ett under överlever han.

Efter ytterligare förberedelser och arbete beslutar polisledningen att genomföra den slutliga aktionen för att frita gisslan. Tårgas sprutas in och klockan 21.28 tisdagen den 28 augusti är operationen avslutad och gisslan kan föras ut utan fysiska skador. Norrmalmstorgsdramat är det första rättsfallet som bevakats i realtid.