Palmemordet

Den 28 februari 1986 blir Olof Palme skjuten på öppen gata på Sveavägen i Stockholm. Gärningsmannen kommer upp bakifrån och skjuter honom samt skadeskjuter hans fru. Därefter lämnar gärningsmannen platsen hastigt. Mordvapnet är en grovkalibrig revolver.

Olof Palmes död skakar om hela Sverige och omvärlden. Mordet får mycket uppmärksamhet då Olof Palme var ledare för socialdemokraterna och framför allt för att han var Sveriges statsminister.

Fallet är fortfarande olöst och skulle preskriberats efter 25 år, år 2011. Men år 2010 ändrades reglerna så att fall som Palmemordet inte preskriberas. Skälet till denna ändring var att det nuförtiden finns helt andra utredningsmöjligheter än när den ursprungliga lagen om preskription skrevs.

Eftersom mordutredningen fortfarande pågår så finns det inga föremål att lämna till Polismuseets samlingar. I framtiden kanske Polismuseet får in de enda egentliga fysiska spår som finns kvar efter mordet, två kulor av märket Winchester-Western 357 Magnum.

Om utredningen

Palmemordet är unikt i svensk historia och Palmeutredningen är idag Sveriges största med flera hundra hyllmeter material. Det omfattande materialet ställer höga krav på personerna som arbetar med det. Varje litet uppslag är som en egen utredning i sig. Trots att ingen misstänkt gärningsman och inget vapen finns att tillgå är utredningen högst aktiv.

De fem mest kända teorierna gällande Palmes död:

Den ensamme gärningsmannen

Christer Pettersson dömdes i tingsrätten för mordet men frikändes av Hovrätten. Christer Petterson dog år 2004.

33-åringen

En man som var känd i högerextrema kretsar. Vid en husrannsakan hemma hos honom hittades bland annat Palmefientliga flygblad. Han släpptes då bevisen mot honom försvagades. 33-åringen dog i början av 1990-talet

PKK-Spåret

Säkerhetspolisen hade haft särskilt intresse för Kurdistans arbetarparti (PKK). Enligt en teori så skulle övervakningen av PKK-anhängare ha varit anledningen till att Palme mördades.

Polisspåret

Ett spår är att mordet i själva verket genomförts av poliser. Anledningen till detta skulle ha varit att Palme av vissa ansågs vara Sovjet-anhängare. Förutom polisen så misstänktes även militären enligt samma slags argumentation. En anhängare till denna teori är Leif GW Persson som arbetar med bland annat programmet Veckans brott.

Sydafrikaspåret

En polisöverste i Sydafrika vittnade i landets högsta domstol om att en agent från samma land skulle ha organiserat mordet.

Har du tips?

Förutom de mer kända spåren finns det mängder med teorier om mordet. Har du själv tips som kan leda till att mordet klaras upp, kontakta Palmegruppen på telefonnummer 114 14.

Mer information om Palmeutredningen finns på polisens webbplats.