Upptäck oss digitalt

henrik visar 1170x1080

För att minska coronavirusets spridning har Polismuseet beslutat att tillfälligt stänga all sin publika verksamhet fram till måndag den 22 juni. Under tiden, följ med på en visning och lyssna på vår Podcast direkt i mobilen.

Polismuseet i mobilen

Varje tisdag och torsdag kl. 14.00 sänder vi live på Instagram, och delar sedan innehållet på både Instagram och Facebook så du kan titta på det när det passar dig. Följ med när vi provkör gamla polisbilar, tittar på uniformer, besöker spännande platser och berättar om spännande kriminalfall. 

Ladda ner appen ”Instagram” i din smarttelefon/surfplatta. Gå in på Polismuseets profil för att se allt material, för alla filmer, gå in på symbolen för IG-tv. Filmerna läggs även ut på Polismuseets Facebook. 

Kommande livevisningar

Tisdag 26 maj kl. 14.00 - Visning om några av de kvinnor som hamnade framför polisens kamera för över 100 år sedan, vilka var de och varför fotograferades dem?

Torsdag 28 maj kl. 14.00 - Följ med oss på ännu ett besök i Polismuseets fordonssamling, i detta avsnitt provkör vi en Dodge A 108.

Podcast

I Polismuseets podcast "Avtryckaren - 150 år av polisfotografi" får vi lära känna personerna framför och bakom polisens kamera. Migranter i det tidiga 1900-talet, kvinnor som brutit mot lösdriverilagen och tvingats till tvångsarbete men också personer och händelser som förändrat och moderniserat polisens arbetssätt med hjälp av kameran. Vad hände och vilka var de egentligen?

Edit 1170x780.jpg

Avsnitt 1: Edit Sofia Östberg
Edit Sofia Östberg, en av alla kvinnor som dömdes till tvångsarbete för osedligt leverne enligt lösdriverilagen i början av 1900-talet. Edit Sofia var fattig och såg ingen annan utväg än att prostituera sig, ta del av hennes berättelse.

Avsnitt 2: Herman Gordon
Familjen Gordon hörde till några av de hundratusentals judar som tvingades fly de våldsamma judeförföljelserna i Ryssland under 1880-talet. Genom polisens fotografier kan vi följa familjens nya liv i Sverige i början av 1900-talet. Yngste sonen Herman Gordon var 11 år när han greps för lösdriveri, ta del av hans och resten av familjen Gordons livsöden.

Avsnitt 3: Alphonse Bertillon
Den världsberömde fotografen och kriminalisten Alphonse Bertillon som 1888 standardiserade förbrytarporträttet, den internationellt erkända metoden vi idag känner igen som ”the mug shot”. Ta del av Alphonse Bertillons liv och arbete.

Avsnitt 4: Gustav Sjöstrand
Gustav Sjöstrand var överkonstapel och den första anställda polisfotografen i Sverige. Sjöstrand var den som utvecklade brottsplatsfotografiet och 1922 användes för första gången hans fotografier som bevis i en mordrättegång. Att kunna se vinklar av hugg och blodstänk visade sig vara mycket värdefull bevisföring. I detta avsnitt får du veta mer om Gustav Sjöstrands liv och arbete.

Till toppen