Mangs höll en hel stad i skräck

Peter Mangs spred skräck i Malmö mellan åren 2003 och 2010, då han sköt mot människor. Två av hans offer dog och flera fick men för livet.

Bild 1/2
Föremål från fallet Peter Mangs
Föremål från fallet med Peter Mangs visas i Brottsspår.
Bild 1/2
Föremål fallet Peter mangs
Föremål från fallet med Peter Mangs visas i Brottsspår.

Många i Malmö var rädda för att bli utsatta av Peter Mangs. Han tycktes välja ut sina offer på måfå, och alla utom ett av dem hade invandrarbakgrund. Peter Mangs var väldigt metodisk vid skjutningarna. Han kartlade flera personer för att han ansåg att de skulle straffas.

Till en början var det svårt för polisen att förstå att det handlade om en enda gärningsperson eftersom Mangs utnyttjade oroligheter mellan olika kriminella gäng för att dölja sina brott. Han var också ofta maskerad.

Betedde sig märkligt

Polisen tog fram en gärningsmannaprofil och totalt 70 personer passade in i den. Peter Mangs var en av dem. Han var inte tidigare straffad, men han stack ut eftersom han hade vapenlicens. Poliserna spanade länge på honom och tyckte att han betedde sig märkligt. Dessutom gav vittnesförhör uppgifter som styrkte misstankarna.

Peter Mangs greps i november år 2010. Det enda han erkände var skott mot ett kommunhus. Men på grund av att den tekniska bevisningen var så stark dömdes Peter Mangs till livstids fängelse i november år 2012. I april år 2013 fastställde hovrätten domen på livstid.

Fälldes för två mord

Innan domen föll gjorde Rättsmedicinalverket en rättspsykiatrisk undersökning av Peter Mangs. Bedömningen blev att han inte var allvarligt psykiskt sjuk vid de mord och mordförsök han anklagades för. Peter Mangs fälldes för två mord och åtta mordförsök. Han har efteråt erkänt fler brott för media men han kan inte få ett strängare straff än det han redan fått. Det är troligt att han har ännu fler dåd på sitt samvete.

Föremål från utredningen visas i två av Polismuseets utställningar: Vi & DOM - en utställning om hatbrott och Brottsspår