Polisens fordonssamling

Polismuseet ansvarar för polisens samling av historiska polisfordon. Fordonen huserar i Tullinge söder om Stockholm och visas årligen upp vid öppet hus, för förbokade grupper och på olika historiska evenemang.

  • En av polisens gamla polisbilar, en svartvit Volkswagen, en så kallad bubbla.
    En av polisens gamla polisbilar, en svartvit Volkswagen av den modell som brukar kallas Bubbla. Bild: Lars Hedelin/Polismyndigheten
  • Amazon
    Volvo Amazon i polisversion. Bild: Lars Hedelin/Polismyndigheten
  • Veteran10 Porsche 911
    En polisbil av modellen Porsche 911. Bild: Lars Hedelin/Polismyndigheten
1/3

I polisens fordonssamling finns cirka 50 polisfordon från år 1918 fram till idag. Alla har varit i polisens tjänst och representerar olika tidepoker inom den svenska polisen.

Bland fordonen finns en Porsche från länstrafikgruppen i Ljungby, en Plymouth Valiant som Norrmalmspolisen fick 1974 och "Bubblan", en Volkswagen från 1974 som främst användes vid enmanspatrullering i stadsmiljö. Dessutom har Polismuseet ett antal motorcyklar som använts i tjänst.

Vattenkanon

Polisen köpte vattenkanonen Magirus Deutz efter Berzeeli-kravallerna i början av 1950 talet. Polisen köpte den för att kunna skingra folksamlingar men använde den aldrig operativt. Strålen är väldigt stark och kan få en enorm kraft.

Boka visning av fordonssamlingen

Fordonssamlingen finns i Tullinge. Vi kan endast ta emot förbokade grupper för vising. Bokning ska göras minst fyra veckor i förväg. En visning tar cirka 1 timme och det får vara max 35 personer i gruppen.

Målgrupp: Visningen rekommenderas från 15 år och uppåt.

Kontakta vår bokning för mer information.