Salaligan

En glaskula som idag finns i Polismuseets samlingar spelade en viktig roll i det kriminaldrama som utspelade sig på 1930-talet i Sala.

Under sex års tid, 1930-36, mördades fem personer vid fyra olika tillfällen i Salatrakten. Bakom morden låg Sigvard Nilsson-Thurneman och hans ligamedlemmar. De kallade sig Den Magiska Cirkeln, DMC. I folkmun kom ligan att kallas Salaligan. Morden skedde med flera års mellanrum och polisen såg därför inget samband.

Använde hypnos

Sigvard Nilsson-Thurneman arbetade i sin fars klädesaffär i Sala. Han var intresserad av ockultism och mysticism. Under seansliknande möten hypnotiserade han medlemmarna i DMC till att bli känslokalla mordredskap.

Den 15 november 1930 "firade" Thurneman sin 22-årsdag med att mörda en taxichaufför i Sörbo strax utanför Sala. Mordet fungerade som ett test för Thurneman, han ville se hur långt han kunde driva medlemmarna i DMC.

Den magiska kulan

En stor glaskula, den magiska kulan, var central och användes under seanserna med medlemmarna. I kulan eldades någon form av rökelse eller örter som gruppen andades in. Kulan och en medlemsnål DMC finns i Polismuseets samlingar.

1936 greps Thurneman och hans kompanjoner efter tips från en person som hade blivit tillfrågad om att medverka vid vad som skulle bli det sista rånmordet.

Thurneman förklarades mentalsjuk och dömdes till vård på Säters sjukhus. Han avled 1979 och hade då varit fri i tio års tid. De andra medlemmarna i DMC dömdes till livstids straffarbete.