Kriminalhistoria

Här presenteras några av de rättsfall som skakat Sverige. Några av rättsfallen kan du ta del av på Polismuseet.

Alfred Ander - den sista avrättningen

Trettondagsafton 1910. Några kolutkörare hittar kassörskan Anna Victoria Hellsten svårt misshandlad i Gerells växelkontor på Malmtorgsgatan i Stockholm.

Alfred Ander - den sista avrättningen

Aspelinfallet

De kakelugnsluckor som Polismuseet har i sina samlingar har en central roll i Aspelinfallet som Polisen löste 1964.

Aspelinfallet

Lasermannen

Under sex månader i början av 1990-talet sköts sammanlagt elva personer i Stockholm och Uppsala. Det de hade gemensamt var att de var män och hade utländsk bakgrund.

Lasermannen

Mangs höll en hel stad i skräck

Peter Mangs spred skräck i Malmö mellan åren 2003 och 2010, då han sköt mot människor. Två av hans offer dog och flera fick men för livet.

Mangs höll en hel stad i skräck

Mordet på Anna Lindh

Sveriges utrikesminister Anna Lindh dog den 11 september 2003 efter att ha blivit knivhuggen. Tack vare DNA-spår bland annat från en keps kunde polisen gripa mördaren.

Mordet på Anna Lindh

Norrmalmstorgsdramat

En sommardag i augusti 1973 blev fyra personer som jobbade på Kreditbanken på Norrmalmstorg tagna som gisslan av en bankrånare. Dramat innebar en stor polisinsats och pågick under fem dagar. Händelsen fick stor uppmärksamhet i media och skakade Sverige.

Norrmalmstorgsdramat

Palmemordet

Den 28 februari 1986 blir Olof Palme skjuten på öppen gata på Sveavägen i Stockholm. Gärningsmannen kommer upp bakifrån och skjuter honom samt skadeskjuter hans fru. Därefter lämnar gärningsmannen platsen hastigt. Mordvapnet är en grovkalibrig revolver.

Palmemordet

Piperska smällen

Natten till den 12 mars 1926 skakade en våldsam smäll Kungsholmen i centrala Stockholm. En droskbil exploderade på Pipersgatan i höjd med Piperska muren endast några hundra meter från polishögkvarteret.

Piperska smällen

Salaligan

En glaskula som idag finns i Polismuseets samlingar spelade en viktig roll i det kriminaldrama som utspelade sig på 1930-talet i Sala.

Salaligan