Utryckning! Radiopolisen från fot till fart

Följ svensk radiopolis från starten! Polisradion och radiobilen förändrade polisens arbete helt på 1940-talet. Nu ryckte polisen ut med fart och fläkt och fångade brottslingen mitt i gärningen.

  • Utryckningspoliser i bil förr i tiden
    Bild: Polismuseets arkiv
  • Utryckning_Växeloperatör
    Bild: Noomi Riedel
  • Två pojkar tittar på en gammal polisbil av märket Volvo PV56.
    Bild: Noomi Riedel
1/3

Idag är polisbilen en lika självklar del av polisen som den blå uniformen. Mer än en tredjedel av allt polisarbete görs från bilen. Så har det inte alltid varit.

I över 100 år innebar polisarbete långa arbetsdagar till fots. Men i slutet av 1930-talet klev några utvalda poliser in i nya, toppmoderna radiobilar. Nu kunde man kommunicera direkt från bilen. Med tjutande siren och i full fart ryckte man ut på städernas gator.

I utställningen kan du bland annat se polisens världsberömda Packard från 1939. Denna stora piketbuss, som även kallades Svarta Maja, var länge stationerad på Östermalm i Stockholm. Den var med vid de stora tillslagen på 1940- och 1950-talen. Men 1946 hände något som höll på att bromsa allt för Svarta Maja...

Testa dig själv

Det finns flera interaktiva inslag i utställningen. Du kan styra trafiken i vår interaktiva polisväxel och följa med på en fartfylld utryckning i Polismuseets moderna polisbil.

Du kan också testa dig själv: Skulle du klara av att vara patrullerande polis år 1910? Eller att jobba i polisbilen idag? Polismuseets utställning Utryckning! Radiopolisen från fot till fart passar alla från 7 år och uppåt, som tycker om teknik, bilar och polisverksamhet.

Utställningen visades på Polismuseet 2014-2019