Andra sidan murarna

Skuld, skam och hemlighetsmakeri, blandas med ilska och sorg. En utställning av och med barn vars förälder sitter i fängelse. I verket lyfts barnets perspektiv och erfarenheter.

"I början sa mamma att pappa hade åkt till ett annat land. Jag var jätteledsen och sa varför, varför hela tiden. Hur kan han bara åka utan att säga hejdå?"

De flesta barn träffar polisen i vardagliga situationer. Kanske på skolan eller när familjen har råkat ut för ett inbrott. Men för en del barn och unga blir mötet med polisen när en familjemedlem grips.

När någon blir frihetsberövad drabbas familjen väldigt hårt. Skuld, skam och hemlighetsmakeri, blandas med ilska och sorg.

I utställningen lyftes barnets perspektiv och erfarenheter. Hur ser det egentligen ut i en cell, och hur går ett barns tankar kring att ha en förälder i fängelse?

Utställningen var ett resultat av ett antal workshops med barn som har frihetsberövade föräldrar. Pappor på Asptuna-anstalten byggde utställningen och barn från BUFFF (Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse) skapade innehållet tillsammans med arkitekter.

Utställningen var ett samverkansprojekt mellan BUFFF, Sweco, Kriminalvården och Polismuseet.

Den rekommenderades från sju år och uppåt, och den visades på Polismuseet från den 21 november 2015 till den 28 augusti 2016. Då hade cirka 30 000 barn i Sverige en förälder i fängelse eller inom frivården.

Den har även visats på Fängelsemuseet i Gävle.

.