Säpo

Säpo - en utställning med unikt samlat material från Säkerhetspolisen. Besökaren får ta del av exklusiva intervjuer, föremål och dokument som beskriver och förklarar Säpos uppdrag och inriktning idag, med utgångspunkt i historien.

Från Bergling till Breivik

Aktuella händelser, som inte alltid uppmärksammas i media, varvas med intressanta nutida och historiska fall som har valts ut för att förtydliga det arbete Säpo gör. I utställningen Säpo presenteras för första gången den svenska säkerhetspolisens verksamhet med nedslag i alla de områden som ingår i Säkerhetspolisens arbete att skydda demokratin.

Hur skyddar Säpo demokratin?

Säkerhetspolisen är en mytomspunnen organisation som väcker nyfikenhet. Filmer och böcker, som tar sin utgångspunkt i liknande polisiära organisationer, är otaliga. Men vad gör egentligen den svenska Säkerhetspolisen? Vad är Säpo, varför finns de, vilka områden i den svenska demokratin har de att skydda och varför? Nu kan du få svar på en hel del av dessa frågor.

Polismuseet har länge velat berätta om Säkerhetspolisen, ett av polisens mer okända verksamhetsområden. Därför kommer många röster till tals i utställningen. Experter och sakkunniga från Säkerhetspolisen berättar ingående om sitt uppdrag och samarbeten på internationella arenor.

I femtontal intervjuer med sakkunniga inom områdena kontraspionage, flyktingspionage, kontraterrorism, säkerhetsskydd, personskydd och otillåten påverkan, ges möjlighet att förstå hur Säkerhetspolisen arbetar.

Underrättelse, koder och döda brevlådor

Vad kan driva en människa att förråda sitt land? Ett svar på den frågan kan filmen om den ganska okände spionen Hilding Andersson ge. Se också en autentisk ”död brevlåda” som grävdes ner ”på uppdrag av främmande makt” i Sverige på 1980-talet och lyssna till kodade radiomeddelanden som for över Östersjön under Kalla krigets dagar.

Säpo samverkar med många

Aktuella fall som berörs i utställningen är exempelvis hur Säkerhetspolisen arbetar efter terrordådet på Bryggargatan i december 2010, och hur de har tagit till sig kunskap efter dåden i Norge.

Utställningen berättar också hur Säkerhetspolisen samverkar med andra för att motverka politisk och religiös extremism och hur de arbetar med det demokratiska uppdraget att skydda oppositionella på flykt från diktaturer, idag bosatta i Sverige. Du får veta mer om säkerhetsskydd, det vill säga hur man skyddar myndigheters it-miljöer, och livvakter berättar om sin vardag i arbetet med att skydda våra folkvalda. 

Utställningen visades på Polismuseet 2012-2014