Barnutställningen Polis, polis...

Välkommen till en polisstad fylld med lek och lär! Klä dig i polisuniform, prata i kommunikationsradio och kör polismotorcykel. Lös spännande uppdrag på polisstationen eller hamna i arresten.

  • Polispolis_polistjejer
  • Två barn, 7-åriga flickor, leker i Polismuseets barnutställning. Den ena sitter på polismotorcykeln och den andra står bredvid med en polisjacka i barnstorlek på sig.
    Bild: Noomi Riedel
  • Polispolis_barnsomlyssnar
    Bild: Nomi Riedel
1/3

I polisstationen

Här finns en polisgåta som du får i uppdrag att lösa. Till din hjälp har du ett utredningsbord med delar av utredningen som foton på brottsplatsen, bevisföremål och de misstänktas signalement.

Kör polisbil och polismotorcykel

Polisbilen och polismotorcykeln som finns i trafikrummet är riktiga. Sätt på blandaren, gasa och prata i polisradion.

Är det fullt i förarsätet? Sätt dig i baksätet och följ med poliserna Jasmine och Magnus på en utryckning i storstadstrafiken.

Filmrummet

Här visar vi filmer om gamla brott och om hur polisen arbetade förr. Här finns den sanna historien om den värlsberömda polishunden Pirat som älskade piratkakor. Möt också Pantern, en fasadklättrande tjuv.

Vad gör du om du gått vilse?

Vet du vad som gäller ifall du råkar gå vilse? Om inte, kom till Polismuseet och följ med på jakten efter lilla Lo. Lär dig också hur polisen arbetar när barn går vilse.

Polismuseet har tagit fram detta "Hitta Vilse-spår" i samarbete med Civilförsvarsförbundet. 

Jakten på lilla Lo passar bäst för barn som är mellan 6 och 10 år. Mindre barn kan med fördel gå tillsammans med en vuxen.

Polismuseets trafiklekplats

Här kan du lära dig mer om trafikregler på ett lekfullt sätt. Som museibesökare kan du hyra trampbilar och ge dig ut i trafiken. Håll koll på vilka vägskyltar som finns och följ trafikreglerna. Är du osäker på vad vägskyltarna betyder? Då är Polismuseets trafiklekplats rätta stället att träna dina kunskaper på.

Flicka kör trampbil på gården

Polismuseets trafiklekplats

Om Polis, polis...

Utställningen vänder sig främst till barn mellan 5 och 12 år, men självklart är även yngre och äldre välkomna. De flesta berättelserna är illustrerade och har ljud. Texterna är skrivna på lättläst svenska.

Av brandsäkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta med barnvagn in i utställningen. Vid entrén finns plats för parkering.