Barnutställningen Polis, polis...

Klä dig i polisuniform, prata i kommunikationsradio och kör polismotorcykel. Lös spännande fall på polisstationen eller hamna i arresten.

Bild 1/4
Polispolis_polistjejer
Bild 1/4
Två barn, 7-åriga flickor, leker i Polismuseets barnutställning. Den ena sitter på polismotorcykeln och den andra står bredvid med en polisjacka i barnstorlek på sig.
Bild: Noomi Riedel
Bild 1/4
Polispolis_barnsomlyssnar
Bild: Nomi Riedel
Bild 1/4
Flicka kör trampbil på gården

Lös spännande fall på polisstationen

Vem gjorde inbrottet på Mariskolan? Till din hjälp har du ett utredningsbord med olika bevisföremål som till exempel foton på brottsplatsen, fingeravtryck och de misstänktas signalement. En belöning utlovas till alla barn som lyckas lösa fallet. 

Vet du vad som gäller ifall du råkar gå vilse? Om inte, följ med på jakten efter Lilla Lo. Lär dig också hur polisen arbetar när barn går vilse. Polismuseet har tagit fram detta "Hitta Vilse-spår" i samarbete med Civilförvarsförbundet. Mindre barn kan med fördel gå tillsammans med en vuxen.

Kör polisbil och polismotorcykel

Polisbilen och polismotorcykeln som finns i trafikrummet är riktiga polisfordon. Hoppa in i polisunifomen, sätt på blandaren, "kör blått" och prata med kollegorna i kommunikationsradion. 

Passa även på att öva på trafikreglerna, Polismuseets övergångsställ blinkar grönt och rött, precis som på riktigt. 

Filmrummet

Här visar vi filmer om gamla brott och om hur polisen arbetade förr. Här finns den sanna historien om den värlsberömda polishunden Pirat som älskade piratkakor. Möt också Pantern, en fasadklättrande tjuv.

Prata polis - barnvisning om polisen

Vad har poliser i sitt bälte och hur snabbt får de köra polisbil? Barn har ofta många frågor om polisen. I en visning varje lördag och söndag kl. 12.30 visar vi polisens utrustning där barn får chansen att ställa sina frågor om polisen. 

Se kalendariet:

1170x780, polisstudenter håller barnavdelning.png

Polismuseets trafiklekplats 

Här kan man lära sig mer om trafikregler på ett lekfullt sätt. Besökare som betalat inträde till Polismuseet kan hyra trampbilar och ge sig ut i trafiken. Osäker på vad vägskyltarna betyder? Då är Polismuseets trafiklekplats rätta stället att träna dina kunskaper på. Trampbilarna finns att hyra maj till oktober.

Flicka kör trampbil på gården

Om Polis, polis...

Utställningen vänder sig främst till barn mellan 5 och 12 år, men självklart är även yngre och äldre välkomna. De flesta berättelserna är illustrerade och har ljud. Texterna är skrivna på lättläst svenska.

Av brandsäkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta med barnvagn in i utställningen. Vid entrén finns plats för parkering.