Piketen – både ord och handling

Stockholms piketpoliser jobbar i en särskild insatsstyrka som kallas in vid svåra situationer. Piketen – både ord och handling berättar om deras arbete och uppdrag.

Piketpoliserna syns sällan. De vill ofta smälta in i omgivningen och jobbar i civila kläder och bilar. Piketpoliser har en särskild utbildning för att klara av farliga situationer och de har särskild utrustning. Vid särskilt svåra situationer bär de en insatsoverall och annan utrustning som totalt väger nästa 30 kilo.

En mytomspunnen verksamhet

Piketen vid Stockholmspolisen är en av de mest mytomspunna verksamheterna inom polisen. Många har starka föreställningar om piketen. En del tror att piketen är en buss och att det är en piketpatrull som griper in, när det i själva verket är vanliga polispatruller som kommer till en brottsplats. Några filmklipp i utställningen ger exempel på ett antal personers bild av piketen. Stämmer de bilder vi har med verkligheten?

Förhandling en viktig del i arbetet

De fysiska kraven på en piketpolis är höga. Men man behöver inte vara ett muskelberg. Viktigare är att ha gott omdöme och personlig mognad. En viktig del av piketens arbete är förhandling. Där är det viktigaste att vara en god lyssnare och att med ordens makt kunna få farliga personer att ge upp frivilligt eller självmordskandidater att komma ner från broräcket.

När utställningen visades på Polismuseet var antalet kvinnliga piketpoliser noll. Bland piketens förhandlare var däremot hälften kvinnor.

Piketen - både ord och handling, beskrev piketens arbete och uppdrag. Mer om piketens historia och utveckling kan du ta del av i den pågående utställningen Passar uniformen?

Fotografierna i utställningen Piketen – både ord och handling är tagna av Linda Forsell.

Utställningen visades på Polismuseet 2010