Polisen i dina ögon

Alla har en åsikt om polisen, en del är positiva och andra negativa. Kanske har du själv varit i kontakt med polisen, eller hört något från vänner. Eller sett provocerande bilder och läst artiklar om polisens arbete. Vem bestämmer vad polisen är?

Bild 1/2
Polisens utställning Polisen i dina ögon.
Bild: Polismuseet
Bild 1/2
PIDÖ talarstol
Bild: Noomi Riedel

Utställningen Polisen i dina ögon handlar förstås om polisen, men lika mycket om besökaren och framför allt om besökarens bilder av vad polisen är och gör.

Polismuseet vill försöka beskriva den komplicerade verklighet som vi lever i och hur din omgivning påverkar dig. Det handlar om sociala medier, filmer, nyheter men också om de människor vi umgås med och de sociala sammanhang vi är en del av. Allt detta tillsammans formar vår alldeles egna bild av den svenska polisen.

I utställningen visualiserar och problematiserar Polismuseet detta genom flera unika händelser. En av dem är Instagramupploppen i Göteborg i december 2012. Kränkande inlägg spreds om många ungdomar från ett instagramkonto och ledde till upplopp i centrala Göteborg.

Vandra genom ett symboliskt samhälle

Utställningen är utformad som en vandring genom ett symboliskt samhälle. Innehållet gestaltas genom scenerier, konstinstallationer, fotografier, filmer, musik och föremål.

Polismuseets utställning Polisen i dina ögon vill att du ska bli berörd och fundera över vad som påverkar din alldeles egna bild av polisen.

Utställningen visades på Polismuseet 2014-2020.