Passar uniformen
Varför är polisuniformen blå? Och hur mycket väger den utrustning som Nationella insatsstyrkans poliser bär? Polismuseets utställning Passar uniformen ger svar på dessa och andra frågor om polisen och polisens historia.
Bild: Noomi Riedel
Fjärdingsmannen, som fanns på landsbygden under första delen av 1900-talet, gick från att vara privat till att vara polis bara genom att ta på sig sin skärmmössa. Poliserna i Nationella insatsstyrkan bär en utrustning som väger 30 kilo.
Poliser ska alltid ha uniform när de arbetar. Men ibland, vid vissa uppdrag, väljer de att klä sig i jeans och t-shirt. Det kan de göra om de till exempel ska förhöra ett barn som blivit utsatt för ett brott.
Blått ansågs signalera makt
Att bära uniform och att köra polisbil är att alltid ha allmänhetens ögon på sig. Den blå färgen på uniformen valdes för att den ansågs signalera makt. Att färga tyg var svårt och dyrt förr i tiden.
Uniformer och bilar är viktiga hjälpmedel i polisens dagliga arbete. I Polismuseets utställning berättar poliser om sitt förhållningssätt till uniformer och utrustning.
Du får också lära dig om polisens roll och uppdrag över tiden.
Utställningen visades på Polismuseet 2007-2019