Nyhet: Penningtvätt – om unga som tvättar pengar åt kriminella gäng
Det blir allt vanligare att barn och unga används som penningmålvakter åt kriminella gäng. Det är ett av alla tillvägagångssätt som kriminella använder sig av för att behålla unga i sin verksamhet.
För årskurs 7-9
Utbildningsmaterialet består av en kortare intervjufilm med en polis, tillhörande frågor, gruppövningar och information där eleverna får lära sig vad penningtvätt och penningmålvakter är. De får kunskap om hur det kan gå till när gäng rekryterar barn och unga samt vilka konsekvenser det kan få, på kort och lång sikt. Penningtvätt döljer pengarnas brottsliga ursprung och är ett sätt att föra in pengar från brott i det finansiella systemet.
Materialet är till för lärare och andra yrkesroller såsom kuratorer, socialpedagoger, och fritidsledare. Det kan användas som utgångspunkt i samtal kring penningtvätt och penningmålvakter och stötta i de frågor som kan uppstå.
Lärarhandledning - unga som tvättar pengar (pdf, 729 kB)
Tidsåtgång: 1-2 lektioner
Centralt innehåll: Samhällskunskap 7-9
- Individer och gemenskaper
- Samhällsresurser och fördelning
- Rättigheter och rättsskipning
Förebygga kriminalitet
Polisen har tillsammans med Polismuseet tagit fram utbildningsmaterialet för att öka kunskapen om och förebygga kriminalitet bland barn och unga. En penningmålvakt är en person som tvättar pengar åt kriminella. Det kan ske genom att personen swishar vidare pengar eller tar ut kontanter som sedan lämnas vidare. Drivkraften är ofta möjligheten att tjäna egna pengar. När barn och unga dras in i gängens nätverk som penningmålvakter är det förenat med väldigt stora risker. Penningmålvakterna riskerar sina egna liv genom att hamna i skuld till gängen på grund av att bankerna låst deras tillgångar.
De barn och unga som börjar som penningmålvakter kan allt eftersom tvingas utföra allt grövre brott när de väl har dragits in i gängen. Det som börjar med penningtvätt kan sedan bli krav på att gömma narkotika, frakta vapen, hämta handgranater, utföra en sprängning, och kanske till slut att skjuta någon.
Så här kan du använda utbildningsmaterialet
- Anpassa val av frågor efter klassens sammansättning och undersök vilken förförståelse som finns i gruppen.
- Gå igenom begreppslistan och bredda kunskaperna i ämnet.
- Titta på filmen med polisen som intervjuas.
- Dela ut informationsmaterial till eleverna som underlag för senare uppgifter.
- Dela med fördel in klassen i mindre grupper om två – tre elever och låt eleverna arbeta med uppgifterna innan ni gemensamt går igenom de rätta svaren.
- Materialet kan användas tillsammans med våra andra skolmaterial kopplat till kriminella gäng och rekrytering av unga som Min bästa vän och Om unga som dras in i kriminella gäng.
- Det finns infoblad på olika språk för att informera vårdnadshavare. Skicka gärna med dessa i veckobrevet eller lägg upp dem i klassbloggen.