Guidade visningar varje dag hela sommaren

Spännande visningar om brott och polishistoria – varje dag hela sommaren från 17 juni till 18 augusti. Besök även våra utställningar.

Bild 1/2
Ander_Banner 1170x780_utan text.jpg
Bild 1/2
1170x780px_240222_utantext.jpg

GUIDAD VISNING: FALLET ANDER (Måndag – fredag kl. 15.00-15.30)

Alfred Ander var den siste mannen som avrättades i Sverige, det var också första och sista gången som den svenska giljotinen användes. Se föremål och följ med på guidad visning om hur polisen med hjälp av bland annat signalementsfotografier kunde lösa fallet med rånmördaren Alfred Ander år 1910.

GUIDAD VISNING: FRÅN KLACK TILL KÄNGA (Lördag – söndag kl. 15.00-15.30)

De första svenska kvinnliga ordningspoliserna gick ut med batong och uniform på våra gator och torg 1958. Hur var det allt började egentligen? Hur såg villkoren ut då och hur var det att jobba i kjol? Vad har hänt sedan dess och hur ser det ut idag? Följ med på guidad visning om kvinnornas väg in i polisyrket, en resa som tar oss från klack till känga.

UTSTÄLLNINGAR

En större uppgift – om polisyrkets växlande vardag
En utställning om den moderna svenska polisen och de många och olika roller poliser kan ha, som till exempel hundförare, dykare, kriminaltekniker och utredare. Titta närmare på polisernas utrustning och få veta mer om polisutbildningen.

Avtryckaren – 150 år av polisfotografi
Möt människorna framför och bakom polisens kamera i Polismuseets fotoutställning om 150 år av polisfotografi. Här visas mer än 600 polisfotografier. Från de första enkla porträtten av fångar till det professionella brottsplatsfotografiet och fram till dagens digitala övervakning och polisens kroppsburna kameror.

Brottsspår
Här får du se föremål och få veta mer om hur polisen löste några av Sveriges mest uppmärksammade svenska brottsfall. Lär dig mer om olika kriminaltekniska metoder som till exempel säkring av blodstänk, fingeravtryck, DNA och skospår.