Sammanställning av frågorna i utställningen

Här hittar du en sammanställning av de frågor som finns i utställningen. Du kan också se vad besökare har svarat på frågorna.

Den här utställningen handlar främst om mäns våld mot kvinnor. Varför det, tror du? Enligt lag är det ingen skillnad på om en kille slår en tjej jämfört med om en tjej slår en kille.Vad tycker du? Tycker du att det är någon skillnad?

"Egentligen är det väl ingen skillnad men det känns på något sätt värre om en kille slår en tjej. Kanske för att han är starkare."

Ett av de vanligaste brotten i nära relation är misshandel. Vad kan det vara för skillnad mellan att bli slagen av en person man känner och tycker om jämfört med om man blir slagen av någon man inte känner? Är det någon skillnad överhuvudtaget? Vilket tror du är enklast att polisanmäla?

"Jag tycker att det är stor skillnad. Om jag blev slagen av någon jag inte känner skulle jag nog bli räddare än om nån i min familj slog mig. Om en släkting slog skulle jag bli mer arg och ledsen."

"Jag skulle mycket hellre polisanmäla någon jag inte känner än någon i min familj såklart"

Varför tror du att man stannar kvar i en relation där våld förekommer? Varför kan det vara svårt att lämna en våldsam relation?

"För att man är kär, kanske"

"För att man har barn"

"Man kanske inte har någon annanstans att bo"

(Läs om normaliseringsprocessen för att förklara varför sådant som inte borde vara normalt i en relation, till exempel våld och hot, till slut kan uppfattas som normalt. Normaliseringsprocessen)

Ser det annorlunda ut i ett hem där det förekommer våld än i ett hem där det inte gör det?

"Nej, det tror jag inte"

Man vet att mörkertalet är väldigt stort när det gäller brott i nära relationer och det är få som anmäler sådana här brott. Många berättar inte heller för sina vänner om vad de är med om. Varför kan det vara svårt att prata om sådana här saker, tror du?

"Jag tror att man skäms, ingen vill berätta att man blir slagen hemma."

"Man kanske själv bråkar mycket och den andra slår för att man är jobbig. Den som blir slagen kanske tycker att han eller hon förtjänar att bli slagen."

Skulle du våga ringa till Polisen om du hörde att dina grannar grälade och du misstänkte att någon blev misshandlad. Varför eller varför inte?

"Jag skulle helst inte vilja lägga mig i."

"Jag skulle inte ringa polisen själv utan be någon vuxen gå upp till grannen eller ringa polisen."

"Ja, absolut."

Om du misstänker att någon av dina vänner är drabbade av brott i nära relation, vad skulle du vilja säga till den personen?

"Jag skulle vilja säga att jag gärna hjälper till om min kompis behöver hjälp."

"Jag skulle fråga hur min kompis mår, och då menar jag hur hon mår på riktigt, inte bara på ytan."

"Jag skulle säga åt henne att hon borde göra slut."