Pedagogiskt material

Innan man själv ställs inför en situation om brott i nära relationer kan det vara svårt att tänka sig in i hur man reagerar.

Övning: Emma och Lasse

Diskutera gärna vad du skulle vilja säga till Emma eller Lasse, eller berätta hur du skulle göra i en sådan här situation:

Här bor Emma och Lasse. De är grannar till dig. Igår hörde du att Emma skrek: "Nej, sluta, sluta!". Du hörde också hårda dunsar och du hörde gråt. Det är inte första gången.

Du känner inte Emma och Lasse, men ni hälsar alltid när ni möts i trapphuset.

Om du var Emma, hur skulle du vilja att dina grannar reagerade? Eller, om du var Lasse?

Om du skulle skriva något till Emma eller Lasse, vad skulle du skriva då?

Brev till Emma

Så här har några besökare i utställningen skrivit i sina brev:

"Jag hörde skrik och gråt från er igår och ville bara säga att om du har problem med Lasse eller om det hänt något så måste du söka hjälp. Jag hjälper dig gärna."

"Jag vill att du ska veta att du inte behöver stå ut med det här. Att jag finns för dig och att det Lasse gör är fel! Jag säger inte vad du ska göra, men du bör anmäla till polisen. Du har rätt till ett tryggt liv där du blir respekterad".

Så här skulle jag göra

Några ville inte lägga en lapp i brevlådan utan skrev istället vad de tror att de skulle göra.

"Om jag var Emma skulle jag inte vilja att någon anmälde, eftersom jag skulle känna skam inför att bli slagen. Antingen ville jag ta hand om det själv eller för att jag förtjänade det. Vore jag Lasse skulle jag innerst inne vilja att någon stoppade mig."

"Jag skulle tala till henne direkt som person för att undvika att Lasse utav misstag skulle läsa brevet. Jag skulle ge henne nummeradress till närmsta kvinnojour där hon skulle ha möjlighet att tala ut om sina "problem"."

Till toppen