Anmäla brott i nära relationer

Om du själv eller någon du känner har blivit utsatt för brott eller blivit hotad, ska du anmäla det till polisen.

Gör din anmälan till polisen

Om det är en akut situation ska du ringa 112. Annars ska du ringa 114 14. Du kan också kontakta polisstationen där du bor. Du kan även be en person du har förtroende för om hjälp att göra anmälan, till exempel en vän eller arbetskamrat.

Vad händer efter att du har gjort en anmälan?

Efter att polisen har tagit emot din anmälan kommer du att kallas till förhör. Under polisförhöret är det viktigt att du berättar så utförligt som möjligt om vad som har hänt.

  • Vilken form av hot, våld eller annat brott har du blivit utsatt för?
  • Av vem eller vilka?
  • Har det pågått länge?
  • Finns vittnen?
  • Har någon skadat dig?
  • Hur?

Polisen behöver få svar på frågorna för att kunna leda ärendet vidare.

Förundersökning kan leda till åtal

När polisen fått svar på alla frågor inleds brottsutredningen, eller förundersökningen som det egentligen heter. Det är ett samarbete mellan polisen och åklagaren. När förundersökningen är klar beslutar åklagaren om det finns tillräcklig bevisning för att den som misstänks för brottet ska kunna åtalas.

Ett åtal leder till muntlig förhandling i tingsrätten, det som kallas rättegång. Där förhörs du, den tilltalade (den som är åtalad) och eventuella vittnen. Sedan gör domstolen sin bedömning och avkunnar dom.

Om du, eller den tilltalade, inte är nöjd med tingsrättens dom kan du överklaga domen till hovrätten.

Vad händer om anmälan läggs ner?

Ibland läggs en anmälan ner i brist på bevis. Det betyder inte att polis och åklagare inte tror på din berättelse, utan helt enkelt på att det inte går att driva ett ärende till åtal om det saknas tillräcklig bevisning eller vittnen som stöder din berättelse.

Undrar du något om brott i nära relationer kan du alltid ringa polisen och fråga.

Telefon 114 114, dygnet runt.

Till toppen