Vi och dom - ett pedagogiskt material om hatbrott

Polismuseets nya pedagogiska material Vi och dom består av filmer, ljudberättelser och diskussionsunderlag så att lärare kan prata om hatbrott med sin klass direkt i klassrummet.

omslagsbild vi och dom testning

Polismuseet har tillsammas med poliser och forskare tagit fram ett nytt utbildningsmaterial som handlar om hatbrott och hur det påverkar individer och samhället i stort. Det handlar också om dig och vad du kan göra om du blir vittne eller utsätts för hatbrott. 

Det här materialet beskriver hatbrottets natur, hur polisen arbetar och hur rättskedjan ser ut. Elever och lärare får ta del av berättelser från utsatta och med hjälp av filmer se exempel på olika hatbrott. Med våra diskussionsfrågor kan klassen tillsammans reflektera kring säkra sätt att ingripa.

Allt ni behöver finnas här. Ladda ner vårt material med tillhörande diskussionsfrågor. Alla filmer och ljudberättelser som hör materialet finns att titta på här.

Utbildningsmaterial om hatbrott (länk)

Filmer och ljudberättelser

Om fördomar:
Hur hänger fördomar och hatbrott ihop? Se filmen med forskaren Nazar Akrami här.

Att samtala om svåra frågor:
Varför är det viktigt att prata om svåra frågor i klassrummet? Se filmen med forskaren Christer Mattsson här.

Titta på filmerna och använd sedan diskussionsfrågorna som finns på sida femton i utbildningsmaterialet. 

Vad gör du? Du får nu se fyra filmer där du blir vittne till olika brott

Titta på filmerna och använd sedan diskussionsfrågorna som finns på sida 18 i utbildningsmaterialet. 

Lex Åberg
Lyssna till berättelsen om antisemiten EInar Åberg vars verksamhet väckte avsky i omvärlden och bland annat ledde till att en lag om hets mot folkgrupp infördes i Sverige.

Youtubelänk

HBTQ-historia
Följ med på en resa från en tid då det var straffbart att ha sex med någon av samma kön till idag, då det istället kan ge extra högt straff att utsätta någon för brott på grund av sexuell läggning.

Youtube-länk

Lyssna på berättelserna och använd sedan diskussionsfrågorna på sidan 23 i utbildningsmaterialet. 

Avslut? Har ni frågor kring vårt material eller vill ha tips på hur man bäst pratar med en klass om hatbrott, mejla till oss på polismuseet@polisen.se