Vi och dom - om hatbrott

Polismuseets pedagogiska utbildningsmaterial Vi och dom består av filmer, ljudberättelser och diskussionsunderlag så att du som lärare kan prata om hatbrott med din klass direkt i klassrummet.

Banner Hatbrott_1170x780px_210219.jpg

Målgrupp: Åk 7-9 och gymnasiet

Hur agerar vi i skolan runt hatbrott? Med hjälp av Polismuseets utbildningsmaterial bestående av filmer, ljudberättelser och diskussionsunderlag kan du som lärare på ett tryggt och pedagogiskt sätt utbilda och diskutera hatbrott med din klass.

Materialet, som tagits fram av Polismuseet tillsammans med poliser och forskare, beskriver hatbrottets natur, hur polisen arbetar och hur rättskedjan ser ut. Men det handlar också om dig och oss alla och vad vi kan göra om vi blir vittne eller utsätts för hatbrott. 

Allt ni behöver finnas här. Ladda ner vårt material med tillhörande diskussionsfrågor. Alla filmer och ljudberättelser som hör till materialet finns att ta del av längre ner på sidan.

Pedagogiskt material: Utbildningsmaterial
För lärare: Lärarhandledning
Hatbrott i historien: Tidslinje

Vi och dom trailer - utbildningsmaterial om hatbrott

Filmer 

Vad säger forskningen? Titta på filmerna med Nazar Akrami och Christer Mattsson och använd sedan diskussionsfrågorna i avsnitt tre i utbildningsmaterialet. 

Om fördomar:
Hur hänger fördomar och hatbrott ihop? Se filmen med forskaren Nazar Akrami här.

Att samtala om svåra frågor:
Varför är det viktigt att prata om svåra frågor i klassrummet? Se filmen med forskaren Christer Mattsson här.

Vad gör du? Se fyra filmer där du blir vittne till olika brott

Titta på filmerna och använd sedan diskussionsfrågorna i avsnitt fyra i utbildningsmaterialet.

Vad gör du? Del 1

Vad gör du? Del 2

Vad gör du? Del 3

Vad gör du? Del 4

Ljudberättelser 

Lyssna på två ljudberättelser som tar upp viktiga händelser som påverkat HBTQI-historien. Frågor finns i avsnitt sex i utbildningsmaterialet.

Lex Åberg
Lyssna till berättelsen om antisemiten Einar Åberg vars verksamhet väckte avsky i omvärlden och bland annat ledde till att en lag om hets mot folkgrupp infördes i Sverige.
Lex Åberg

HBTQI-historia
Följ med på en resa från en tid då det var straffbart att ha sex med någon av samma kön till idag, då det istället kan ge extra högt straff att utsätta någon för brott på grund av sexuell läggning.
HBTQI-historia

Har ni frågor kring vårt material eller vill ha tips på hur man bäst pratar med en klass om hatbrott, mejla till oss på polismuseet@polisen.se

Har du blivit utsatt för ett hatbrott?

Du har rätt till stöd och hjälp. Besök brottsofferjouren.se