Pedagogiska utbildningsmaterial och handledningar

Här hittar du pedagogiska utbildningsmaterial som är framtagna av polisen och Polismuseet. Du får lektionsupplägg, övningar, personliga berättelser och filmer.

Banner för utbildningsmaterial Delbart.

Delbart? Om att ta, ha och dela nakenbilder bland barn och unga

Målgrupp: Årskurs 4-9 och gymnasiet

Med det här materialet får eleverna möjlighet att reflektera och resonera kring hur man agerar ansvarsfullt på nätet och de utvecklar sina kunskaper om svensk lag och brott i samband med att man tar, har och delar nakenbilder. Eleverna får insikt om konsekvenserna av att dela och sprida bilder. Utbildningsmaterialet består av en film med tillhörande pedagogiskt material, intervjufilm med brottsutredare på polisen och en informationsfolder till föräldrar/vårdnadshavare.

Utbildningsmaterial Delbart

Om polisen - utbildningsmaterial för svenska som andraspråk

Målgrupp: Språkintroduktion för gymnasiet

Vilken roll har polisen i en demokrati? Vilka lagar gäller? Vilka rättigheter och skyldigheter har jag? Som ny i Sverige finns många frågor. Polisens utbildningsmaterial anpassat för SFI och språkintroduktionsprogrammen på gymnasiet berättar om polisen i Sverige och består av filmer, diskussionsfrågor, ordlistor och övningar. Materialet är självinstruerande och kan användas direkt i klassrummet. Det finns att ladda ner eller beställas här: polisen.se/om-polisen/om-polisen-sfi

www.polisen.se/sfi

Om hatbrott

Målgrupp: Åk 7-9 och gymnasiet

Hur agerar vi i skolan runt hatbrott? Med hjälp av Polismuseets utbildningsmaterial bestående av filmer, ljudberättelser och diskussionsunderlag kan du som lärare på ett tryggt och pedagogiskt sätt utbilda och diskutera hatbrott med din klass.

Materialet, som tagits fram av Polismuseet tillsammans med poliser och forskare, beskriver hatbrottets natur, hur polisen arbetar och hur rättskedjan ser ut. Men det handlar också om dig och oss alla och vad vi kan göra om vi blir vittne eller utsätts för hatbrott. 

Utbildningsmaterial om hatbrott

Våld i nära relationer

Målgrupp: Årskurs 7-9 och gymnasiet

Att prata om svartsjuka, kontroll och våld i relationer kan vara svårt. Polismuseet har därför tagit fram en film som handlar om ett ungt förälskat par vars relation allt mer kommer att präglas av svartsjuka, psykiskt och fysiskt våld. Utifrån filmen får eleverna diskutera frågor som: Vad är okej och inte i en relation? Varför kan det vara svårt att lämna ett förhållande som inte är bra? Vad kan man göra om man själv eller någon man känner är utsatt? Till filmen finns en lärarhandledning till stöd för samtal med klassen.

Utbildningsmaterial om våld i nära relation

Nyhet! Föräldraskolan om droger

Målgrupp: Årskurs 7-9 och gymnasiet

Utbildningsmaterialet är ett verktyg för att kunna upptäcka droganvändning hos unga i tidig ålder.

Polisen Matias som dagligen mötte barn och unga började ta fram information för sociala medier och den utvecklades till detta material som nu finns tillgängligt på engelska, arabiska och somaliska.

Föräldraskolan om droger

Fall från förr

Målgrupp: Årskurs 7-9 och gymnasiet

Här finns pedagogiska filmer om historiska fall med tillhörande diskussionsfrågor.

Fall från förr - kortfilmer

Besök på egen hand - Handledning 

Här hittar du lärarhandledningar till de utställningar som visas på Polismuseet. Du kan använda dem när du besöker Polismuseet på egen hand eller efter en visning för att följa upp besöket.

Brottsspår - handledning

Målgrupp: Årskurs 7-9 och gymnasiet

Kan du lösa ett brott genom att studera brottsplatsen? Låt spåren på brottsplatsen berätta om brottet.