Avtryckaren

Den 7 februari har utställningen "Avtryckaren -150 år av polisfotografi" premiär. Längre ner på sidan finns pressmeddelande och pressbilder att ladda ner för publicering. Välkommen att kontakta oss med förfrågningar om fler bilder och mer information.

Huvudfoto Per +3

• Huvudfoto Per
  • kvinna huvudduk
  • Mugshot Per-olof
  • signalementskontoret
Bild /4

Pressmeddelande: Avtryckaren pressmeddelande 2020-01-08

Pressbilder att ladda ner högupplösta för tryck:

Signalementsfoto, Per.jpg Stockholms stadsarkiv, Överståthållarämbetet för polisärenden 3, Kriminalavdelningen. Bildtext: Per Ahlberg 15 år gripen för stöld.

Maria tvångsarbetsanstaltfotografi.jpg Landskrona tvångsarbetsanstalts arkiv, Riksarkivet, Landsarkivet i Lund. Serie E5AK. Bildtext: Maria Karlsson dömdes till straffarbete i enlighet med lösdriverilagen, 1920-tal.

Signalementsfoto tatuerad okänd kvinna.jpg Polismuseets samling. Bildtext: Okänd kvinna tidigt 1900-tal i Sverige. I polisens arbete med att identidiera människor har tatueringar alltid spelat en viktig roll.

Signalementsfoto tatuerad okänd man.jpg  Polismuseets samling. Bildtext: Okänd man tidigt 1900-tal i Sverige. I polisens arbete med att identidiera människor har tatueringar alltid spelat en viktig roll.

Visitkortporträtt Lundström.jpg Polismuseets samling. Bildtext: Carl August Lundström förekom i polisrapporter vid flera tillfällen i slutet av 1800-talet, han stal, lurade män som köpte sex, slogs med gardister och varnades för lösdriveri.

Per-Olof mugshot.jpg Stockholms stadsarkiv, Överståthållarämbetet för polisärenden 3, Kriminalavdelningen. Bildtext: Per-Olof Eriksson 1890-tal, han beskrevs av polisen som "internationell hotelltjuv, farlig". En av de första förbrytarbilderna i Sverige.

Signalementskontoret.jpg Polismuseets samling. Bildtext: Signalementskontoret 1930 i Göteborg, kriminalöverkonstapel Carl Johan Ling till vänster och till höger kriminalkonstapel Karl Wilhelm Johansson

Brottsplatsfoto Norrmalmstorgsdramat.jpg Polismuseets samling. Bildtext: Bilden bekräftar att snaror fanns uppriggade för gisslan.

Ryssligan.jpg Polismuseets samling

Mugshot Sigvard Thurneman, Salaligan Stockholms stadsarkiv, Överståthållarämbetet för polisärenden 3, Kriminalavdelningen. Bildtext: Thurneman var ledare för så kallade Salaligan.